AKTIVITETER

Rjukan byr på en unik kombinasjon av norsk industri- og krigshistorie og muligheter for et mangfold av naturaktiviteter. Med nærhet både til Oslo, Drammen og Grenland er Rjukan et attraktivt område for både kulturelle-, frilufts- og historiske opplevelser. Nærheten til Rjukan, byen med sine mange historiske steder og handelssenter, og fjellet med Gaustatoppen og Hardangervidda, gjør det godt egnet for både dagsturer og lengre opphold. Rjukan er en av Norges fremste reiselivsdestinasjoner, og Gaustatoppen og Vemork er blant de mest besøkte attraksjonene i Norge.

Rjukan er rett og slett et opplevelsessentrum. Uavhengig av om du foretrekker de store naturopplevelsene, eller vil fordype deg i kultur og historie: Rjukan er stedet for deg som vil oppleve mer, hele året. Under har vi listet opp noe aktiviteter og ting du kan oppleve i Rjukan.

Gaustatoppen med utflukter og aktiviteter hele året.

NATUROPPLEVELSER, KUNST OG KULTUR

SKISESONGEN PÅ GAUSTA

Skisesongen på Gausta varer fra desember til april. Med totalt 13 heiser og 35 nedfarter har området skiopplevelser for alle. Her finner du ski- og snowboardskole, privatundervisning, alpinbakker i varierende vanskelighetsgrad, snøpark med rails, og offpiste. Fra Rjukan sentrum kan du ta fjellbussen opp til Gausta. Bussen går 5 ganger daglig.

Sjekk fjellbussens tider på Farte.no

Skisesongen på Gausta

SOLFESTEN

Hvert år feirer vi at sola kommer tilbake til Rjukan. Tradisjonen med Solfesten har vart siden 1925. Det er opptog og parader i Rjukans gater og langs ruta samler deg seg både lokale og tilreisende. Det kåres Solprins/Solprinsesse, årets Solbarn, og Solprisen deles ut til noen som «gjennom sitt virke og væremåte har spredd solskinn og glede til det norske folk». Det deles også ut premier for beste kostyme.

Solfesten 2023 er lagt til lørdag 22. april og hos oss bor du midt i festlighetenes sentrum.

Solfesten markerer at solen kommer tilbake til Rjukan

KJERRINGSVEIVEN

Første lørdag i september arrangeres Kjerringsveiven, en fjellmarsj på ca. 12 kilometer, bare for damer.

Turen går fra Rjukan Fjellstue, tar deg opp langs randen av Hardangervidda med den flotteste utsikten mot blant annet Gaustatoppen. Videre går turen i variert terreng til målgang ved Gvepseborg. Den er ingen tidtaking på turen, og langs veien er det innslag av underholdning, spa og andre overraskelser.

Festlighetene fortsetter i Rjukan Sentrum etter fullført tur. Vi arrangerer konserter med Brothers og Plumbo i teltet på Kjerringtorget.

Hvorfor ikke planlegge en jentetur med overnatting og god mat på Rjukans nye byhotell.

Kjerringsveiven er en fjellmars på ca. 12 kilometer, bare for damer

HØSTFEST

8. okotber er det klart for Høstfest på Den Lykkelige Sportsmann.

I år er det Halva Priset og Soppgirobygget som lager stemning ute i teltet fra klokken 19.00. Billetter kjøpes gjennom Visit Rjukan.
Brothers står for afterskistemning fra klokken 16.00. På dagtid er det gratis inngang i teltet.

Det er 18 års aldersgrense i teltet, og 20 års aldersgrense inne på Den Lykkelige Sportsmann, hvor det vil være DJ og fest.

Hos oss kan du bo nærme festen, og fortsatt få en god natts søvn.

Høstfest på Den Lykkelige Sportsmann

NORSK INDUSTRIARBEIDERMUSEUM

På Vemork museum får du oppleve både industri- og krigshistorien som har formet Rjukan som by, så vel som byens oppføring på verdensarvlisten. Norsk Industriarbeidermuseum er autorisert som verdensarvsenter for Rjukan-Notodden Industriarv med besøkssteder på Vemork på Rjukan og Telemarksgalleriet på Notodden. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen ved hjelp av tungtvannet som ble produsert her.

Åpningstider og priser finner du her

Vemork og Norsk Industriarbeidermuseum

GAUSTATOPPEN

Gaustatoppen tilbyr utflukter og aktiviteter både sommer og vinter. Med sine 1833 meter over havet er Gaustatoppen lett tilgjengelig og enkel å bestige. Toppen gir også den videste utsikten i hele Sør-Norge. I klarvær kan du se omtrent en sjettedel av Norge.

Du kan starte turen din fra parkerlingsplassen ved Stavro på 1100 meter over havet. Høydeforskjellen er på rundt 700 meter, men stien er bred og tydelig. Denne turen passer for alle, inkludert familier med turvante barn.

En alternativ rute går fra Selstali, hvor de sprekeste kan bestige toppen fra nordvest. Denne turen er lengre, men vel så fin. Regn med fire timer opp og tre ned

På toppen finner du Gaustatoppen Turisthytte. Hytta er bygget i 1893 av naturstein fra Gaustatoppen. Innsiden har blitt pusset opp nylig, og inneholder en enkel kafé hvor det selges kaffe, mineralvann, pølser og vafler.

Gaustatoppen med utflukter og aktiviteter hele året.

GAUSTABANEN

Ønsker man en enklere tur opp til Gaustatoppen kan man ta Gaustabanen opp til Gaustatoppen Turisthytte. Det som en gang var et hermetisk lukket NATO-anlegg gjør nå Gaustatoppen tilgjengelig for alle. Her kan du bestille private omvisninger, historie og middagsopplevelse. Gaustabanen arrangerer også omvisninger inne i NATO-anlegget i fjellet.

Åpningstider og priser finner du her

Ta Gaustabanen opp til Gaustatoppen Turisthytte

FOTSPOR

Fotspor er en blåtur som arrangeres annet hvert år i Verdensarven. Det har blitt en populær tradisjon etter kun tre gjennomføringer. Hva du får på turen er umulig å vite. Publikum møter opp på utgangspunktet og er med på reisen. Ved endt tur kommer man til festival og folkefest. Hold av datoen og bli med på tur. Fotspor arrangeres 21. mai 2022.

Følg med her for oppmøtested og tidspunkt

Fotspor er en en blåtur som arrangeres annet hvert år

VIKING CHALLENGE

Viking Challenge er et enestående motbakkeløp hvor man kan velge mellom tre distanser tilpasset ambisjoner, form og opplevelse. Løpet ble arrangert første gang i 2014. Arrangøren setter et tak på 800 deltakere totalt fra og med 2018, da det fokuseres knallhardt på å gi alle deltakerne en unik opplevelse. Viking Challenge utfordrer alt fra familier og mosjonister til de aller sprekeste fjellgeitene, med to ulike distanser som har felles målgang ved Gaustahytta på toppen.

Mer informasjon her

Viking Challenge er Norges flotteste motbakkeløp

HELTERITTET

HelteRittet arrangeres av TelemarkHelten og er et sykkelritt med ulike traseer for store og små, tur og trim. Rittet er 110 km i terreng, mest på grusveier. Vi krysser flere steder på tungtvannssabotørenes deknings- og fluktrute. Hele nedfarten til Rjukan følger flukttraseen deres, i Ryes vei. Bli med på Norges vakreste og mest spektakulære sykkelritt fra Rjukan, over Hardangervidda, og tilbake til Rjukan. Hos oss er du i sentrum av folkefesten!

Etter to slitsomme koronaår har arrangørene av helterittet besluttet å ikke arrangere ritt i 2022, beslutning om 2023 vil bli tatt i oktober 2022.

HelteRittet er et sykkelritt med ulike traseer for store og små

RJUKAN MATFESTIVAL

11.-17. juli er det igjen klart for Rjukan Matfestival på Rjukan Torg. Utstillere serverer lokal mat og drikke som gir deg smaken av Tinn og Telemark!

Det blir god mat og drikke, aktiviteter for barn og arrangementer på kvelden. Du kan vandre fra bod til bod, se på det spennende utvalget og finne en sitteplass på torget for å nyte synet, luktene og den gode maten, omgitt av blomster, live musikk og godt selskap.

Utstillingsområdet har gratis inngang alle dager, og det selges billetter til arrangementene på kveldstid. Vi har hotellpakker med overnatting og inngang fredag og/eller lørdag.

Ta kontakt med oss for å booke rom og bli med.

Rjukan Matfestival med god mat og drikke, aktiviteter for barn og arrangementer på kvelden.

MARISPELET

Marispelet ved Rjukanfossen er sommerens vakreste kjærlighetshistorie og er beskrevet som et av Norges beste spel. Et norsk historisk musikkspel på kanten av juvet, der publikum får oppleve den gripende kjærlighetshistorien om den viljesterke rikmannsdatteren Mari og fattiggutten Eystein. Marispelet er basert på sagnet om Mari, skrevet ned av blant annet forfatter Henrik Anker Bjerregaard (1792-1842) i 1822, og har blitt satt opp ved Krokan siden 2005. Spilles 20. – 23. juli 2022

Bestill VIP pakke hos oss med middag på hotellet, billetter til forestilling torsdag 21. juli eller lørdag 23. juli, og guidet busstur fra hotellet til forestilling. Bestillinger sendes til post@rjukanhotell.com

Marispelet er sommerens vakreste kjærlighetshistorie

TRUBADURFESTIVAL

Rjukan Trubadurfestival går av stabelen siste helg i august hvert år. Årets festival som er nummer 18 i rekken.

På fredag vil Sol Heilo med band skape stemning i teltet, mens det er Heine Totland Trio som er hovedartist på lørdag.

Etter artistene er ferdig med sine opptredener står det 4 trubadurer klare til å spille for oss. Jonnie Andersson, Kristian Fjellstad, Pernille Sjølett Nero og Spence Carter spiller både fredag og lørdag.

Rjukan trubadurfestival

BOOKING

Vi kan tilby flere romalternativer, om du kommer som enkeltperson eller som en familie. Totalt har vi 28 dobbeltrom og 11 familierom. Alle rom er utstyrt med trådløst internett og TV. Frokosten er selvfølgelig inkludert ved overnatting hos oss.

Vi holder for tiden på med og utvikle et digitalt bookingsystem. Frem til dette er på plass ønsker vi at du benytter bookingskjemaet slik at vi kan ta hånd om bestillingen din på en rask og god måte.

Vi gleder oss til å se deg!