AKTIVITETER

Rjukan byr på en unik kombinasjon av norsk industri- og krigshistorie og muligheter for et mangfold av naturaktiviteter. Med nærhet både til Oslo, Drammen og Grenland er Rjukan et attraktivt område for både kulturelle-, frilufts- og historiske opplevelser. Nærheten til Rjukan, byen med sine mange historiske steder og handelssenter, og fjellet med Gaustatoppen og Hardangervidda, gjør det godt egnet for både dagsturer og lengre opphold. Rjukan er en av Norges fremste reiselivsdestinasjoner, og Gaustatoppen og Vemork er blant de mest besøkte attraksjonene i Norge.

Rjukan er rett og slett et opplevelsessentrum. Uavhengig av om du foretrekker de store naturopplevelsene, eller vil fordype deg i kultur og historie: Rjukan er stedet for deg som vil oppleve mer, hele året. Under har vi listet opp noe aktiviteter og ting du kan oppleve i Rjukan.

Gaustatoppen med utflukter og aktiviteter hele året.

NATUROPPLEVELSER, KUNST OG KULTUR

SKISESONGEN PÅ GAUSTA

Skisesongen på Gausta varer fra desember til april. Med totalt 13 heiser og 37 nedfarter har området skiopplevelser for alle. Her finner du ski- og snowboardskole, privatundervisning, alpinbakker i varierende vanskelighetsgrad, snøpark med rails, og offpiste. Fra Rjukan sentrum kan du ta fjellbussen opp til Gausta. Bussen går 5 ganger daglig.

Sjekk fjellbussens tider på Farte.no

Skisesongen på Gausta

GAUSTATOPPEN

Gaustatoppen tilbyr utflukter og aktiviteter både sommer og vinter. Med sine 1833 meter over havet er Gaustatoppen lett tilgjengelig og enkel å bestige. Toppen gir også den videste utsikten i hele Sør-Norge. I klarvær kan du se omtrent en sjettedel av Norge.

Du kan starte turen din fra parkerlingsplassen ved Stavro på 1100 moh. Høydeforskjellen er på rundt 700 meter, men stien er bred og tydelig. Denne turen passer for alle, inkludert familier med turvante barn.

En alternativ rute går fra Selstali, hvor de sprekeste kan bestige toppen fra nordvest. Denne turen er lengre, men vel så fin. Regn med fire timer opp og tre ned.

På toppen finner du Gaustatoppen Turisthytte. Hytta er bygget i 1893 av naturstein fra Gaustatoppen. Innsiden har blitt pusset opp nylig, og inneholder en enkel kafé hvor det selges kaffe, mineralvann, pølser og vafler.

Gaustatoppen med utflukter og aktiviteter hele året.

NORSK INDUSTRIARBEIDERMUSEUM

På Vemork museum får du oppleve både industri- og krigshistorien som har formet Rjukan som by, så vel som byens oppføring på verdensarvlisten. Norsk Industriarbeidermuseum er autorisert som verdensarvsenter for Rjukan-Notodden Industriarv med besøkssteder på Vemork på Rjukan og Telemarksgalleriet på Notodden. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen ved hjelp av tungtvannet som ble produsert her.

Åpningstider og priser finner du her

Vemork og Norsk Industriarbeidermuseum

GAUSTABANEN

Ønsker man en enklere tur opp til Gaustatoppen kan man ta Gaustabanen opp til Gaustatoppen Turisthytte. Det som en gang var et hermetisk lukket NATO-anlegg gjør nå Gaustatoppen tilgjengelig for alle. Her kan du bestille private omvisninger, historie og middagsopplevelse. Gaustabanen arrangerer også omvisninger inne i NATO-anlegget i fjellet.

Åpningstider og priser finner du her

Ta Gaustabanen opp til Gaustatoppen Turisthytte

SOLFESTEN

Hvert år feirer vi at sola kommer tilbake til Rjukan. Tradisjonen med Solfesten har vart siden 1925. Det er opptog og parader i Rjukans gater og langs ruta samler deg seg både lokale og tilreisende. Det kåres Solprins/Solprinsesse, årets Solbarn, og Solprisen deles ut til noen som «gjennom sitt virke og væremåte har spredd solskinn og glede til det norske folk». Det deles også ut premier for beste kostyme.

Solfesten 2023 er lagt til lørdag 22. april og hos oss bor du midt i festlighetenes sentrum.

Solfesten markerer at solen kommer tilbake til Rjukan

MARISPELET

Marispelet ved Rjukanfossen er sommerens vakreste kjærlighetshistorie og er beskrevet som et av Norges beste spel. Et norsk historisk musikkspel på kanten av juvet, der publikum får oppleve den gripende kjærlighetshistorien om den viljesterke rikmannsdatteren Mari og fattiggutten Eystein. Marispelet er basert på sagnet om Mari, skrevet ned av blant annet forfatter Henrik Anker Bjerregaard (1792-1842) i 1822, og har blitt satt opp ved Krokan siden 2005. Spilles 16. – 29. juli 2024.

VIP-tilbudene inkluderer middag på hotellet, transport tur/retur spelet, billetter, overnatting og frokost. Det finnes et begrenset antall VIP-pakker per dag, så ikke nøl med å booke denne fantastiske opplevelsen. Pris for VIP-pakke per person: 2100,-

Marispelet spilles:

Tirsdag 16. juli 2024         kl. 21:00
Onsdag 17. juli 2024         kl. 21:00
Torsdag 18. juli 2024       kl. 21:00
Fredag 19. juli 2024          kl. 21:30
Lørdag 29. juli 2023         kl. 17:00 / 21:30
(VIP-pakke kun til siste forestilling)

For bestilling ta kontakt med Rjukan Hotell på mail post@rjukanhotell.com eller telefon 404 03 570.

Dette er eksklusive billetter (kun 47 stk. pr dag), så vær tidlig ute og skaff deg en helt magisk opplevelse!

Marispelet er sommerens vakreste kjærlighetshistorie

RJUKAN MATFESTIVAL

Det er bare å glede seg til ni fartsfylte dager på Rjukan, 8.-16. juli. Da er det igjen duket for Matfestival på Rjukan torg. Utstillere serverer lokal mat og drikke og gir deg smaken av Tinn og Telemark. Vi er stolt hovedsponsor til festivalen og gleder oss til storinnrykk denne uken.

Kortreist mat og drikke står alltid i hovedfokus på festivalen. Så det blir definitivt masse god mat og drikke, aktiviteter for barna på «Barnas dag», konserter kveldstid, fritidsklubb for ungdommen, Beach Club + Rjukan de Janeiro – et nytt heldagsarrangement for små og store. Mer info finner du på Rjukan Matfestival 2023!

Du kan vandre fra bod til bod, se på det spennende utvalget og finne en sitteplass på torget for å nyte synet, luktene og den gode maten, omgitt av blomster, live musikk og godt selskap. Utstillingsområdet har gratis inngang alle dager, og det selges billetter til arrangementene på kveldstid. Vi har VIP-pakke/hotellpakker med overnatting og inngang fredag og/eller lørdag.

Bestill VIP-pakke her: https://www.rjukanmatfestival.no/billetter eller ta kontakt med oss for å booke rom og bli med på moroa.

KJERRINGSVEIVEN

Første lørdag i september (2.9.2023) arrangeres KJERRINGsveiven, Norges største fjellmarsj på ca. 12 kilometer, bare for damer.

Turen går fra Rjukan Fjellstue, tar deg opp langs randen av Hardangervidda med den flotteste utsikten mot blant annet Gaustatoppen. Videre går turen i variert terreng til målgang ved Gvepseborg. Den er ingen tidtaking på turen, og langs veien er det innslag av underholdning, spa og andre overraskelser.

Festlighetene fortsetter i Rjukan Sentrum etter fullført tur. Vi arrangerer konserter med Brothers og Plumbo i teltet på Kjerringtorget.

Hvorfor ikke planlegge en jentetur med overnatting og god mat på Rjukans nye byhotell. Påmelding til KJERRINGsveiven er åpen – bestill her!

Kjerringsveiven er en fjellmars på ca. 12 kilometer, bare for damer

TRUBADURFESTIVAL

Festivalen i 2023 vil endre litt form , det byttes helg og flytter inn i Rjukanhuset. Hold av siste helg i oktober! Det vidgjetne festbandet LoveShack, er allerede klare fredag 27 oktober. Bandet feirer sitt 25-års jubileum i 2023, og det blir høy party-faktor på Rjukanhuset.

Årets festival er nummer 19 i rekken. Mer informasjon med program etc. kommer, følg FB-siden til arrangementet her!

BOOKING

Vi kan tilby flere romalternativer, om du kommer som enkeltperson eller som en familie. Totalt har vi 28 dobbeltrom og 11 familierom. Alle rom er utstyrt med trådløst internett og TV. Frokosten er selvfølgelig inkludert ved overnatting hos oss.

Vi holder for tiden på med og utvikle et digitalt bookingsystem. Frem til dette er på plass ønsker vi at du benytter bookingskjemaet slik at vi kan ta hånd om bestillingen din på en rask og god måte.

Vi gleder oss til å se deg!